تعریف سیم و کابل برق
سیم برق: اگر بخواهیم به طور ساده سیم برق را توضیح دهیم، باید بگوییم که سیم برق یک رشته نازک فلزی رسانا است که میتواند انرژی الکتریکی و جریان برق را منتقل کند، یا به عبارتی، هادی برای جریان الکتریکی می باشد. سیم برق از دو بخش تشکیل شده است. یک بخش رسانا یا هادی که شامل یک رشته ی رسانا از جنس فلز مس قلع اندود و یا آلومینیوم (در مورد کابل های خودنگهدار یا آلومینیوم بیشتر بدانید) است و بخش دیگر، یک لایه عایق که بخش رسانا را عایق میکند، تا از آسیب رسیدن به سیم برق و ایجاد اختلال در جریان انتقال برق و همچنین برخی خطرات از جمله برق گرفتگی، جلوگیری کند.
کابل برق: در یک تعریف ساده، کابل برق از کنار هم قرار گرفتن دو یا چند سیم برق که به هم تابیده شده اند و با لایه ای عایق پوشیده شده اند تشکیل شده است. کابل های برق شبیه یک طناب محکم و سنگین هستند به همین علت از آنها برای بالا بردن یدک کشی و انتقال نیروهای کشش استفاده می شود.
بطور کلی تفاوت بین کابل و سیم برق را میتوان به این صورت بیان کرد: سیم شامل یک رشته رسانا که توسط لایه ای عایق شده است و کابل ها شامل دو یا چند رسانای عایق بندی شده که به یکدیگر تابیده شده اند.
دامنه استفاده از سیم ها و کابل ها میتواند متفاوت باشد اما بهتر است بدانید که سیم ها نسبت به کابل های برق پر کاربردتر هستند ولی از نظر تفاوت قدرت و استحکام، کابل ها محکم تر و دارای قدرت بیشتری می باشند.
در ادامه به بررسی انواع سیم و کابل برق میپردازیم. بهتر است بدانید که پارامتر های زیادی در دسته بندی انواع کابل و سیم دخیل هستند از جمله: سطح ولتاژ، نوع رسانا و ساختار آن، نوع عایق و روکش، نوع حفاظت الکتریکی و مکانیکی، نوع کاربرد، تعداد رشته ها و استاندارد آنها.
انواع سیم برق
کاربرد سیم ها با توجه به قطر آنها تعیین میگردد، قطر سیم ها برحسب میلی متر مربع اندازه گیری می شود. بعنوان مثال؛ سیم هایی با قطر 1.5 تا 6 میلی متر مربع، بیشتر کاربرد مسکونی دارند و سیم ها با قطر بزرگتر جریان بیشتری را عبور می دهند. (هر سیم در مسافت های مختلف چند آمپر به ما می دهد)
انواع سیم را به سه دسته کلی میتوان نام برد:
-
1. سیم مفتول
-
2. سیم نیمه افشان
-
3. سیم افشان
سیم مفتولی: سیم مفتول به سیم خشک نیز معروف است، دارای یک رشته سیم رسانا است که با یک لایه pvc عایق شده است. این نوع سیم در ساختمان سازی و همچنین سیم کشی داخل تابلو ها و توزیع کننده های برق کاربرد دارد. مشکل برای نصب در زیر گچ و داخل لوله ها ندارند، در فرکانس های بالا برای کمتر شدن هزینه از سیم های مفتولی استفاده می شود. ولتاژ اسمی این نوع سیم بین 300 تا 750 ولت است.
سیم نیمه افشان: ساختار و کاربرد سیم های نیمه افشان همانند سیم مفتول است با این تفاوت که این نوع سیم ها دارای انعطاف بیشتری نسبت به سیم مفتول می باشند به همین علت در مواردی که نیاز به انعطاف بیشتر سیم باشد مورد استفاده قرار میگیرند.
سیم افشان: سیم افشان همانند سیم نیمه افشان دارای انعطاف پذیری بالایی است از این رو به سیم انعطاف پذیر نیز معروف است. ساختار این سیم شامل رشته های نازک هادی فراوان است که به هم تابیده شده اند و توسط یک لایه پلاستیکی از جنس PVC عایق شده اند. از این سیم در سیم کشی ساختمان و مواردی که نیاز به انعطاف سیم دارند استفاده می شود. در جریان یکسان این نوع سیم سطح مقطع بالاتری نسبت به سیم مفتول دارد. ولتاژ اسمی این نوع سیم بین 300 تا 750 ولت است که در سطح مقطع های 0.5 تا 240 میلی متر مربع تولید می شوند.
انواع کابل برق (خرید انواع سیم و کابل)
همان طور که گفتیم کابل ها از یک یا چند رشته رسانا که دارای عایق در اطراف خود می باشند تعریف می شوند. رسانای مورد استفاده در کابل ها معمولا مس و آلومینیوم با درصد خلوص بالا می باشد. ولتاژ روی سطح رسانا در کابل ها نسبت به زمین را ولتاژ فازی میگویند که با علامت U0 نشان داده می شود و علامتU نیز بیانگر میزان ولتاژ بین رساناها در یک کابل می باشد. طبقه بندی کابل ها نیز براساس موارد زیر دسته بندی می شود:
- سطح ولتاژ
- نوع رسانا یا هادی
- جنس عایق
- حفاظت الکتریکی یا مکانیکی
- تعداد رشته ها
- نوع کاربرد
1- سطح ولتاژ کابل ها
کابل ها از نظر سطح ولتاژ به چهار دسته اصلی تقسیم می شوند که عبارت اند از؛ کابل فشار ضعیف، کابل فشار متوسط، کابل فشار قوی و کابل فوق فشار قوی.
الف. کابل فشار ضعیف: این کابل دارای علامت اختصاری LV و دارای سطح ولتاژ 300 تا 10000 ولت می باشد.
ب. کابل فشار متوسط: دارای علامت اختصاری MV، با سطح ولتاژ 1 تا 33 کیلو ولت می باشد.
ج. کابل فشار قوی: علامت اختصاری آن با HV نشان داده میشود و دارای میزان ولتاژ 63 تا 230 کیلو ولت می باشد.
د. کابل فوق فشار قوی: علامت اختصاری آن EHV و بیشتر از 400 کیلو ولت میزان ولتاژش است.
2- انواع کابل بر اساس نوع رسانا یا هادی
هادی یا رسانای کابل ها معمولا مس یا آلومینیوم با خلوص بالا می باشند، به دلیل داشتن رسانایی بیشتر نسبت به سایر فلزات از این نوع هادی استفاده می شود.
3- جنس عایق کابل ها
کابل ها معمولا با موادی مثل پلی وینیل کلراید یا همانPVC ، پلی اتیلنPE ، پلی یورتان، کوپلیمرهای پلی استر، پلی تترا فلوئورو اتیلن، پلی اتیلن ترترفتالات، لاستیک طبیعیNR ، اتیلن وینیل استاتEVA ، سیلیکون رابر SIR و لاستیک کلروپرن، عایق می شوند اما عموما عایق کابل های برق در ایران پلیمر یا همان CR است .
4- حفاظت الکتریکی کابل ها
منظور از حفاظت الکتریکی کابل ها استفاده از لایه ای نوار یا شیلد بافته شده مسی یا آلومینیومی است که به منظور افزایش حفاظت الکتریکی در برابر نویز ها برای استفاده در نیروگاه ها و یا کنتورهای خانگی به دور کابل ها استفاده می شود.
5- حفاظت مکانیکی کابل ها
حفاظت مکانیکی کابل ها با استفاده از انواع زره های فلزی که به دور کابل ها استفاده می شود انجام میگیرد تا از کابل در برابر ضربات مکانیکی ، بریدگی و . . . محافظت شود.
6- تعداد رشته در کابل ها
کابل ها با توجه نوع و عملکردشان دارای تعداد رشته های متفاوت هستند. بعنوان مثال؛ کابل فشار ضعیف معمولا از یک تا پنج رشته و کابل های فشار متوسط از یک تا سه رشته تولید می شوند.
7- نوع کاربرد
کابل ها بر اساس نوع کاربردشان به انواع مختلفی تقسیم می شوند؛ در ادامه انواع کاربرد های کابل را بررسی میکنیم:
الف) کابل زمینی: کابل های زمینی به گونه ای طراحی شده اند که برای استفاده در محیط های داخلی و مکان های ثابت مناسب هستند. این کابل در مکان هایی که تحرک کابل زیاد است و احتمال ضربه مکانیکی وجود داشته باشد نباید استفاده شود. همچین برای انتقال و تغذیه انرژی در زیر خاک، داخل آب، داخل کانال ها جهت توزیع تاسیسات برقی کاربرد دارند.
ب) کابل مخابراتی: از این کابل برای انتقال سیگنال در ارتباطات و مخابرات استفاده می شود. این کابل از چند زوج سیم به هم تابیده شده ساخته شده است که این درهم تابیدن از ایجاد نویز توسط اتصال مغناطیسی جلوگیری می کند.
ج) کابل افشان: از دو یا چند رسانا که توسط یک روکش عایق ازیکدیگر محافظت می شوند تشکیل شده است. از کابل افشان به منظور کنترل و اتصال در ماشین ها، خطوط تولید، خطوط مونتاژ پیشرفته، تجهیزات اتوماتیک، تسمه نقاله ها، صنایع ابزار آلات ماشین ها و برای تنش های مکانیکی متوسط به شرطی که در برخورد مستقیم حرارت نباشند، استفاده می شوند.
د) کابل کواکسیال: این نوع کابل دارای یک رسانای داخلی است که توسط یک هادی فویل خارجی احاطه شده و توسط لایه های عایق محافظت می شوند. این کابل به دلیل دارا بودن عملکرد پایدار نسبت به یک کابل جفت تابیده ( مخابراتی )، عموما در کابل تلوزیون استفاده می شود.
ه) کابل فیبر نوری: این کابل از طریق یک رشته نخ شیشه ای سیگنال ها را منتقل میکند، کابل فیبر نوری دارای پهنای باند بیشتری نسبت به سایر کابل های فلزی است و اطلاعات و داده های بیشتری می تواند حمل کند به دلیل همین ویژگی علی رغم قیمت بالای آن نسبت به کابل های مسی استفاده بیشتری از آن می شود.
انواع سیم و کابل در سایت بارق:
بارق، یک سایت مرجع آگهی ها و نیازمندی های صنعت برق می باشد .
در بازار برق و لوازم الکترونیکی بدون واسطه، رایگان و بدون محدودیت آگهی ثبت و معامله کنید. هم اکنون برای خرید انواع سیم برق با کیفیت بالا و خرید انواع کابل های مرغوب و درجه یک میتوانید به بارق مراجعه کرده و با خیالی آسوده از بابت کیفیت بالای کابل و سیم با قیمت مناسب خرید خود را از سرتاسر ایران و کلیه شهرها به راحتی و به صورت آنلاین انجام دهید. (جهت خرید انلاین انواع کابل برق و سیم برق از سایت بارق، روی این متن، کلیک کنید) یا به عنوان یک فروشنده یا همکار به صورت رایگان، نامحدود و بدون واسطه، محصولات خود را در بارق، به فروش بگذارید و به راحتی با مشتریان خود در ارتباط باشید.
واحد تحقیق و توسعه بارق، Baregh
بارق، مرجع آگهی ها و نیازمندی های صنعت برق