انواع سیم کشی ساختمان
سیم کشی ساختمان معمولا به دو صورت روکار و توکار انجام می شود که انتخاب نوع نصب با توجه به نوع ساختمان و شرایط نصب تعیین می شود.
سیم کشی روکار
در سیم کشی روکار کلیه سیم ها و کابل ها از درون داکت یا لوله هایی که بر روی دیوار نصب شده اند، عبور می کنند. چون در این شیوه تمامی سیم و کابل دیده می شود در صورت بروز نقص یا مشکل، عیب یابی و تعویض آن به مراتب آسان تر است.
سیم کشی توکار
سیم کشی توکار دارای پیچیدگی بیشتری نسبت به سیم کشی روکار است و به جهت امنیت بیشتر با توجه به مواردی مانند موقعیت ساختمان، دکوراسیون و بودجه اجرا می شود. در این روش سیم ها دیده نمی شوند و زیر گچ، داخل دیوار کار می شوند.
سیم کشی توکار معمولا به روش های مختلفی انجام می شود. در بعضی روش ها، سیم ها از قسمت بالایی دیوار و داخل لوله ها عبور می کنند و در هر قسمتی که نیاز به انشعاب باشد از جعبه تقسیم استفاده می شود. این انشعابات معمولا شامل کلید و پریزها هستند. اما در روش دیگر، به جای جعبه تقسیم از قوطی کلید و پریز استفاده می شود.
در روش دیگر از جعبه فیوز و تابلو توزیع استفاده می شود که در این شیوه سیم کشی اتاق خواب ها، سالن و آشپزخانه به صورت مجزا از یک دیگر تقسیم بندی می شوند و هر یک از این بخش ها داخل جعبه فیوز قرار داده می شود که در نهایت دسترسی سریع تر و آسان تر صورت می گیرد.
مراحل اجرای سیم کشی ساختمان (تماس با برقکاران)
مراحل سیم کشی ساختمان باید قدم به قدم اجرا شوند و اجرای هر کدام از مراحل نیازمند اجرا شدن مرحله قبل می باشد. برای اجرای اصولی سیم کشی ساختمان مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید:
1- نقشه ساختمان
نقشه برق کشی و سیم کشی کل ساختمان باید از قبل تهیه شده باشد تا مراحل سیم کشی و جایگذاری، با سرعت و دقت بیشری انجام شود. این نقشه باید توسط مهندس برق یا شخص برق کار قبل از شروع سیم کشی ارائه شود.
2- اندازه و محل قرار گیری
بعد از این که نقشه کلی ساختمان طراحی شد نوبت به تعیین محل کلید، پریز، جعبه فیوز و جعبه تقسیم می رسد که با کمک خط تراز معین می شود. فاصله کلید و پریز از کف زمین و سقف باید مطابق استاندارد ها باشد که این اندازه و محل دقیق قرار گیری آن را به وسیله شلنگ تراز یا لیزر مشخص می کنند.
3- جایگذاری قطعات
بعد از این که محل دقیق قرار گیری کلید و پریز مشخص شد، شروع به کنده کاری برای جایگذاری قطعات می کنیم. امروزه با پیشرفت ابزار آلات صنعتی، دیگر کمتر از روش های سنتی مانند استفاده از چکش و تیشه برای کنده کاری استفاده می شود و در عوض برای افزایش سرعت و کاهش اتلاف وقت از ابزار آلات پیشرفته مانند شیار زن و بتن کن استفاده می کنند.
4- نصب قوطی
بعد از این که محل قرار گرفتن کلید و پریز مشخص شد باید قوطی های آن ها را در محل مورد نظر به درستی نصب کرد. مهم ترین نکته که باید در این مرحله به آن توجه داشت تراز بندی سطح قوطی ها با سطح دیوار است. قوطی ها در محل مورد نظر به کمک گچ محکم می شوند.
5- عبور لوله ها
جهت محافظت از سیم و کابل در مقابل فشار، ضربه، رطوبت و سایر عوامل بیرونی، سیم ها و کابل ها را درون لوله های مخصوصی قرار می دهند. در اصل این لوله ها وظیفه هدایت سیم ها و کابل ها را دارند که طبق نقشه از پیش تعیین شده در مسیر مربوطه نصب می شوند.
تعداد لوله ها و روش لوله گذاری متناسب با ساختمان توسط برقکار یا مهندس برق تعیین می شود.
جنس اکثر لوله های رایج که در لوله گذاری استفاده می شود از لوله های گالوانیزه و لوله های فلزی، پلاستیکی یا pvc هستند.
6- سیم کشی
مهم ترین بخش سیم کشی ساختمان، عبور سیم های مورد نظر از داخل لوله ها می باشد که در این مرحله سیم کشی ساختمان کامل می شود. در این مرحله سیم های برق، کابل آنتن و سیم تلفن با توجه به نقشه ی از قبل تهیه شده و محل قرار گیری آنها از درون لوله ها به وسیله فنر سیم کشی عبور داده شده و در جای مناسب خود قرار می گیرد. فنر سیم کشی، معمولا در دو جنس فلزی و پلاستیکی وجود دارد.
7- تقسیم نهایی سیم ها
در این مرحله، سیم بندی سیم ها و کابل ها انجام می شود. سیم بندی به معنی تقسیم نهایی و اتصال هر سیم و کابل به کلید و پریز و قوطی مربوط به خودش می باشد.
در صورتی که اشتباهی در این مرحله صورت بگیرد و سیم و کابل مورد نظر به قوطی غیر مرتبط خودش وصل شود امکان ایجاد اتصال کوتاه و آتش سوزی وجود خواهد داشت.
استاندارد های سیم کشی ساختمان
استاندارد های سیم کشی شامل مجموعه اصول و قوانینی است که برای بهتر اجرا شدن سیم کشی برق ساختمان انجام می شود تا امنیت ساکنان و ساختمان تامین شود تا از ایجاد خسارت های جبران ناپذیر پیشگیری شود. برخی از استاندارد ها و اصول برقکشی ساختمان عبارت اند از:
- تمامی سیم های داخلی یک ساختمان باید داخل لوله های مخصوصی قرار داده شوند که قطر این لوله ها باید حداقل سه برابر قطر دسته سیم های داخل آن باشد .
- برای شروع سیم کشی ابتدا این لوله ها را به صورت خالی نصب و جایگذاری می کنیم و پس از اتمام کار سیم ها و کابل ها را از درون این لوله ها عبور می دهیم.
- تمامی لوله های به کار رفته باید از یک نوع و جنس باشند بعنوان مثال اگر ازلوله فولادی استفاده کرده اید و ادامه ی لوله کشی را می خواهید از لوله پلاستیکی استفاده کنید، باید حتما از نوعی جعبه در محل تغییر استفاده کنید.
- مدارهایی که در کف زمین قرار میگیرند حتما باید با لوله فولادی یا پلاستیکی اجرا شوند.
- برای قطع کردن و بریدن لوله ها در حین اجرا حتما از اره به جای لوله بر استفاده کنید.
- از شلوغ کردن دیوار و قوطی گذاری های اضافه جهت افزایش کیفیت و سرعت سیم کشی پرهیز کنید.
- از لوله ها و قوطی های شکسته و آسیب دیده به هیچ عنوان استفاده نکنید به خصوص اگر مسیر عبور لوله ها طولانی و زاویه دار است، چرا که باعث آسیب رسیدن به سیم و کابل خواهد شد.
- سعی کنید چندین سیم با کارایی متفاوت را از یک لوله عبور ندهید زیرا ممکن است باعث ایجاد نویز و تداخل شود.
- در محل های مرطوب مانند سرویس بهداشتی و حمام از لوله های ضد آب استفاده کنید.
- تا جایی که می توانید جهت ایمنی بیشتر، سعی کنید در کف آشپزخانه و سرویش بهداشتی لوله های برق را نصب نکنید.
- در محل اتصالات و زانوها بهتر است جهت جلوگیری از نفوذ آب و گرد و غبار و ایجاد خرابی از چسب و لنت استفاده کنید.
- ارتفاع کلید و پریز ها باید طبق استاندارد و قواعد معین، تنظیم شود.
- قبل از نصب و عبور سیم ها حتما سیم و کابل را تست کنید و از عملکرد صحیح آن اطمینان حاصل کنید چرا که بعد نصب و جایگذاری سیم ها اگر نقصی ایجاد شود امکان عیب یابی آن به سختی امکان پذیر می شود.
ارتفاع استاندارد کلید و پریز ها
کلید ها: بین 110 تا 120 سانتی متر
پریز آشپزخانه: بین 60 تا 120 سانتی متر
پریز حمام: 120 سانتی متر
پریز برق، تلفن و آنتن: باید 30 الی 40 سانتیمتر از کف فاصله داشته باشند.
جعبه فیوز ساختمان: باید 300 سانتی متر از لوله های گاز و آب فاصله داشته باشد.
فاصله قوطی ها از چهارچوب ساختمان: باید به اندازه 15 الی 25 سانتی متر باشد.
مشکلات رایج در سیم کشی ساختمان (تماس با برقکاران)
- بیرون گذاشتن قسمتی از سیم بدون روکش یکی از اشتباهات رایج در سیم کشی ساختمان است که این کار موجب اتصال کوتاه می شود.
- مخفی کردن جعبه تقسیم علت علمی ندارد و استاندارد نیست. جعبه تقسیم باید کاملا در دسترس و قابل دیدن باشد.
- برای کلیه جعبه تقسیم ها باید پوشش در نظر گرفته شود چرا که در صورت تماس مستقیم با دست باعث ایجاد برق گرفتگی و خسارت می شود.
- برای قطع و وصل برق از کلید های محافظتی مناسب استفاده کنید چرا که عدم حفاظت مناسب، موجب قطع و وصل غیر صحیح جریان برق خواهد شد.
- اتصالات را مناسب و با عایقی محکم متصل کنید، یکی از سست ترین اتصالات، استفاده از نوار چسب می باشد، در صورتی که این اتصال قابل دسترس باشد باعث ایجاد حوادث غیر مترقبه می شود.
- قرار دادن سیم و کابل بیش از حد درون جعبه تقسیم باعث بالا رفتن درجه حرارت و احتمال وقوع آتش سوزی را در پی دارد.
همچنین استفاده از سیم و کابل مرغوب از ایجاد حوادث پیشگیری می کند، پس در خرید و انتخاب نوع سیم دقت کافی را داشته باشید. (جهت خرید سیم و کابل مرغوب از سایت بارق ، روی این متن کلیک کنید.)
همچنین با مراجعه به بارق، می توانید بهترین نوع سیم و کابل را انتخاب کنید.
و در پایان . . .
سیم کشی ساختمان فعالیتی کاملا تخصصی است که هر کسی نمی تواند آن را به صورت تخصصی و مطابق با اصول و استاندارد ها انجام دهد چرا که نیاز به دانش و اطلاعات کافی دارد که برای جلوگیری از وقوع حادثه های جبران ناپذیر باید رعایت شوند. سیم کشی و برق کاری ساختمان را به پیمانکار مربوطه و متخصص آن بسپارید. بارق در این راستا و در جهت حفظ ایمنی شما اقدام به ایجاد بستری برای معرفی پیمانکاران حرفه ای برق کرده است. شما می توانید با مراجعه به سایت بارق در هر کجای کشور که هستید پیمانکار متخصص حوزه برق را بیابید و با خیالی آسوده امور برقکاری و سیم کشی ساختمان خود را به آنها بسپارید. (پیمانکاران حرفه ای برق در بارق)
اگر هم شما متخصص و پیمانکار حرفه ای در حوزه برق و سیم کشی ساختمان هستید، می توانید در بارق، حرفه خود را معرفی کنید و با مشتریان خود به راحتی و بدون واسطه ارتباط بگیرید.
اگرهم علاقمند به فعالیت در رشته برق و انجام فعالیت های برقکاری ساختمان هستید هم اکنون به مقاله رشته برق و ورود به بازار کار برقکاری در بارق، مراجعه کنید.
ترجمه و جمع آوری:
واحد تحقیق و توسعه بارق، Baregh
بارق، مرجع آگهی ها و نیازمندی های صنعت برق